Op een ouwe fiets moet je re-integreren: het succesverhaal van Wijkbedrijf Goes
Er zijn weinig fietswerkplaatsen die er zo’n chique naam op na houden: de Algemene Fiets Afhandel Centrale. ‘AFAC’ heet die werkplaats in het dagelijks taalgebruik, en ook om een andere reden is het een bijzondere werkplek. Langdurig werklozen worden er voorbereid op een betaalde baan. Fietsen repareren - en meer tegenwoordig - is niet het enige wat ze er leren. Het gaat ook om regelmaat, respect voor elkaar hebben, leiding kunnen aanvaarden. Iets wat in de veilige omgeving en de gemoedelijke sfeer aan de Columbusweg 10 in Goes heel goed lukt.
Op de ene plek wordt een kapotte derailleur gereanimeerd. Ergens anders verdwijnt langzaam maar zeker een slag uit het wiel. Alles wat bij een ‘gewone’ fietsenwerkplaats dagelijkse kost is, gebeurt ook bij AFAC. Met één uitzondering: mensen werken hier niet alleen aan een kapotte fiets, maar vooral aan zichzelf. ‘Ze krijgen hier een contract voor een half jaar. We proberen hen binnen die tijd te laten uitstromen. Als het niet lukt, bijvoorbeeld door sociale problemen, kan die periode nog verlengd worden”, zegt Peter Moes, werkcoach bij het Wijkbedrijf Goes.
En ‘lukken’ doet het opvallend vaak. Sinds het Wijkbedrijf en de gemeente Goes vier jaar terug het initiatief hebben opgestart, hebben al tientallen kandidaten met succes de stap gezet naar betaald werk. De AFAC is inmiddels zelfs een officieel leerwerkbedrijf, met een echte fietsenmaker in dienst.
Leuk persoonlijk contact
Niveaus verschillen
Ook een aanleg voor techniek is niet onhandig, erkent Peter. ‘Ja, fietsen maken is een vak apart. Sommigen pakken het heel snel op, anderen niet. We hebben goeie jongens gehad die al na twee maanden een betaalde baan kregen.’ Lachend: ‘En daar was chef werkplaats Jan helemaal niet blij mee, dat hij al zo snel vertrok.’
Negatieve invloed
Nazorg en coaching
Drie dagen per week is de AFAC geopend, tegenwoordig uitgebreid met de repairshop als tweede locatie. Met dank aan de overspannen arbeidsmarkt - ‘het vak van fietsenmakers sterft langzaam uit’ - zijn er genoeg betaalde banen voorhanden. Peter: ‘Ook als medewerkers na een half jaar uitstromen houden we nog contact. We doen sowieso nog aan nazorg en coaching na die tijd. En medewerkers kunnen hier altijd binnenlopen.’
Op de hoogte blijven van alles rondom Oog voor Elkaar? Volg ons op LinkedIn.