Incluzio Leiderdorp

Nederlanders bewegen minder in de coronacrisis

10/05/2021
Positieve gezondheid
Delen via \a\a

De coronacrisis maakt dat Nederlanders minder bewegen. Het Sports & Economics Research Centre (SERC) van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen de gezondheidsgevolgen daarvan onderzocht[1]. Het blijkt dat 3,8 miljoen Nederlanders boven de 25 jaar minder bewogen in 2020 dan voor de coronacrisis. Wat betekent dit voor gezondheid en kwaliteit van leven? En hoe blijf je toch in beweging? Bij Incluzio Leiderdorp moedigen we onze inwoners aan om actief te blijven en te bewegen. Belangrijk in het kader van positieve gezondheid. Wij vroegen mevrouw Vos naar haar ervaringen.

"Met het overlijden van mijn man eind november 2019 en de kort daarop volgende lockdown in maart, kwam de impact van deze ingrijpende en verdrietige gebeurtenis extra hard aan. Mijn man en ik waren een echte eenheid, samen hebben we bijzondere reizen gemaakt, goed geleefd, plezier gemaakt met ons gezin, vrienden en bekenden. Kortom we genoten van het leven. Ook nu ik mijn partner moet missen, die ook mijn mantelzorger was, hou ik vast aan deze leefstijl en ben ik dagelijks in beweging om mijn lijf en geest gezond en actief te houden. Hoewel mijn leven volledig op zijn kop staat focus ik op dat wat nog wel kan." "Mijn familie en vrienden wonen verspreid over het hele land. Dan is bellen en zeker ook beeldbellen (vooral via FaceTime) een ideale manier om in contact te blijven. Zo zorg ik voor mijn benodigde dosis contact en verwatert mijn sociale netwerk niet. Het is fijn om regelmatig iemand te spreken. Zeker in deze rare tijd waar we elkaar ontlopen en er geen ruimte is voor een spontane ontmoeting. Normaal zit je op een bankje en komt er iemand naast je zitten met wie je gezellig kletst, dat is nu helemaal weggevallen, net als de informele praatjes bij de supermarkt. Dan is (beeld)bellen echt dé oplossing."

ace6bdeade678a8602a79e1495b82e09.jpg

Wat doet u om uw lijf en geest fit te houden?

"Goed en gezond eten dat is belangrijk. Ook nu ik alleen ben kook ik elke dag, hoewel het niet altijd lukt om 1 portie te maken. Naast goed eten is ook bewegen belangrijk. Ik ben altijd actief geweest ondanks mijn chronische ziekte. Mijn favoriete beweeguitje is aquasporten. Ik ben al meer dan 20 jaar een trouwe bezoeker van zwembad de Does. Het wegvallen van deze lessen is een enorm gemis, zeker ook vanwege het koffiemoment na de les. Na het overlijden van mijn man heb ik mij georiënteerd op Leiderdorps aanbod en heb ik via een valpreventie training kennisgemaakt met Clubhuis de Derde Helft. Daar vond ik een variatie aan aanbod en contact, precies wat ik zocht en een mooie aanvulling op wat ik al zo graag deed. Helaas gooide corona roet in het eten." "Als trouwe lezer van het Leiderdorps Weekblad had ik steeds toegang tot informatie over corona-proof aanbod. Uiteindelijk ben ik bij 'het Rondje met Ron' aangesloten en wandel ik elke woensdagochtend door ons mooie Leiderdorp. Hoewel de wandelaars aan strikte regels moeten voldoen biedt deze wandeling wel de mogelijkheid om mensen te ontmoeten, je hoofd leeg te maken, te genieten van prachtige natuur en ook nog eens flink wat stappen te zetten. Het stimuleerde mij ook om elke dag een rondje te lopen en ik merk echt het positieve effect van wandelen op mijn lijf. Daarnaast mis ik ook geen uitzending van Nederland in Beweging!"

Wat adviseert u dorpsgenoten om vitaal te blijven?

"Kom of blijf in beweging. Het is zo goed voor je lijf en geest. Je blijft er positief door. Zorg ook dat je in contact blijft met je familie of vrienden, bel ze gewoon op. Ondanks corona is er best veel mogelijk. Loop een rondje door je buurt of stap op de fiets. In en rondom Leiderdorp is zoveel moois te zien. Zorg dat je op de hoogte blijft van initiatieven in Leiderdorp o.a. via het Leiderdorps Weekblad. Kortom: zorg goed voor jezelf en blijf actief en positief, er komt een einde aan deze rare periode."

Noot van de redactie:

Naast het Leiderdorps Weekblad biedt ook de website mijnleiderdorp.nl een goed overzicht van culturele en sportieve activiteiten in Leiderdorp.

Het Nationaal Ouderenfonds biedt de mogelijkheid om via een beldienst te voldoen in behoefte aan een praatje. Wil je meer weten? Bel naar 088 344200 of meld je online aan via ouderenfonds.nl. De luisterlijn biedt ook een luisterend oor. Meer weten? Bezoek website luisterlijn.nl of bel met 088 0767000.

Wil je meer weten over Clubhuis de Derde Helft check dan www.clubhuisdederdehelft.nl. Daar krijg je een goed beeld van dit initiatief voor 55plussers.

Ook bij Incluzio Leiderdorp kun je terecht voor advies, ondersteuning, hulp (bijv. inzet maatje), informatie etc. Bel naar 071-5413536 of mail naar leiderdorp@incluzio.nl. Het team staat klaar en is er voor alle Leiderdorpers.

Gerelateerde berichten

Parels van Incluzio
Nieuws

De Parels van Incluzio

Wat zijn er ongelooflijk veel mooie parels binnen onze organisatie.

01/12/2023
Positieve gezondheid
Gemeente Heerlen
Artikel

Incluzio wordt de nieuwe uitvoerder van maatschappelijke ondersteuning in Heerlen

Wij zijn verheugd om aan te kondigen dat Incluzio vanaf 1 januari 2024 de maatschappelijke ondersteuning...

24/11/2023
Positieve gezondheid
Foto%20prijswinnaars%20Online%20Toernooi%20-%20kopie%20(1).jpg
Artikel

Lekker online een potje voetballen

Lekker online een potje voetballen

15/02/2022
Positieve gezondheid