3 vragen aan Suzanne Klein Schiphorts over Positieve Gezondheid

12/05/2021
Positieve gezondheid, Positieve gezondheid
Delen via \a\a

Bij Incluzio zijn we volop bezig met Positieve Gezondheid. We stellen 3 vragen daarover aan Suzanne Klein Schiphorst, relatie- en projectmanager bij Incluzio Hollands Kroon.

Bij positieve gezondheid denk je al snel aan ondersteuning aan volwassenen. Hoe kun je (jonge) kinderen of jeugd helpen om gezond en positief in het leven te staan?

Eigen kracht en zelfredzaamheid gelden voor volwassenen én voor kinderen of jongeren. We kijken altijd naar het hele systeem, dus iedereen in het huishouden. Onze begeleiding, trainingen en ondersteuning richten zich in alle gevallen op het versterken van de eigen regie en ervoor zorgen dat zowel de cliënt als het systeem eromheen geholpen wordt en zo zelfredzaam mogelijk is.

Wat zijn andere manieren om mensen in hun kracht te zetten?

We proberen er zo vroeg mogelijk bij te zijn en inwoners zo laagdrempelig mogelijk te ondersteunen. Het hebben van een 'nuttige dag' is een hele belangrijke factor binnen positieve gezondheid. Daarom proberen we in Hollands Kroon in zoveel mogelijk kernen laagdrempelige locaties op te zetten, waar kan worden ontmoet, geklust, getuinierd, gekletst, gegeten en gedronken. Samen met Wonen Plus Welzijn, onze partner hierin, maken we een menukaart met nuttige en sociale ontmoetingspunten in de gemeente. Hierdoor hebben inwoners elke dag een ruime keuze aan dagbesteding, laagdrempelig en zonder indicaties. Opkomende ondersteuningsvragen zijn zo snel in beeld bij de welzijnswerkers en wijkteam medewerkers die op deze locaties aan het werk zijn. We kiezen voor inclusieve locaties, waar iedereen zich welkom voelt. Locaties en activiteiten zijn niet gebonden aan 'doelgroepen'. Daarnaast zien we veel nut in e-health, zeker bij jongeren die sowieso veel digitaal doen. Met gemeente en partners werken we aan een digitaal jongerenloket. En we werken aan e-health toepassingen, die de regie van ons klanten versterken.

Suzanne%20Klein%20Schiphorst%20-%20Support%20team.jpg

 

We werken veel samen met partners in de wijken van Hollands Kroon. Deze partners staan dichtbij de inwoners, en kunnen inwoners motiveren voor wat extra hulp. Denk aan huisartsen, POH's, scholen, jongerenwerk, welzijnswerk, ouderenbonden en woningbouwverenigingen. Vertrouwde gezichten die het makkelijkst mensen die ondersteuning nodig hebben kunnen bereiken.

Wat is jullie uitgangspunt ten aanzien van positieve gezondheid?

Uitgangspunt van onze ondersteuning is altijd kijken naar wat mensen wel kunnen en zorgen dat je aan de slag gaat met het versterken van de eigen regie. Daarnaast geloven we in netwerkzorg, wederkerigheid, naar elkaar omzien. Ook is samenwerking in de keten, dus met je partners in de wijk, heel relevant als wijkteam om het hele plaatje te kunnen overzien en passende ondersteuning op alle vlakken te bieden. Preventie, de-escaleren en laagdrempelig ondersteuning aanbieden, zorgt ervoor dat klanten snel de juiste ondersteuning krijgen. En dat de ondersteuning in het gewone leven kan plaatsvinden. Dus bijvoorbeeld op de school van de kinderen, thuis in het gezin, samen in de wijk.

Op de hoogte blijven van alles rondom Positieve Gezondheid? Volg ons op LinkedIn en via de media van de lokale bedrijven.

Gerelateerde berichten

Foto%20prijswinnaars%20Online%20Toernooi%20-%20kopie%20(1).jpg
Artikel

Lekker online een potje voetballen

Lekker online een potje voetballen

15/02/2022
Positieve gezondheid
SvL_Incluzio433.jpg
Artikel

Op een ouwe fiets moet je re-integreren: het succesverhaal van Wijkbedrijf Goes

Er zijn weinig fietswerkplaatsen die er zo’n chique naam op na houden: de Algemene Fiets Afhandel...

17/12/2021
Incluzio%20oog%20voor%20elkaar.PNG
Artikel

Hebben de bezoekers van Buurtactief "Het Oude Dorp" oog voor elkaar?

Sociaal werker Marjolein Laponder van Incluzio Leiderdorp gaat op onderzoek uit of de bezoekers van Buurtactief...

14/12/2021
Buurtkracht