Cordaan Thuisdiensten

Op de koffie bij meneer Joop in Amsterdam

22/06/2021
Langer Thuis Wonen
Delen via \a\a

Hoe een thuishulp bij kan dragen aan een positieve gezondheid? Door een klant te activeren, stimuleren en door er gewoon te zijn. Lees hier het verhaal van meneer Joop en Karin van Cordaan Thuisdiensten in Amsterdam-Osdorp.

Op z'n 82ste woont hij nog helemaal zelfstandig. 'Maar de leeftijd gaat onderhand meetellen', zegt meneer Joop, die al z'n hele leven in Amsterdam woont. Dat hij nog altijd in zijn eigen huis kan wonen is ook dankzij Karin, thuishulp van Cordaan Thuisdiensten. Elke twee weken, twee uurtjes. 'Nee, het is niet heel veel. Maar het is ook niet heel groot. En meneer doet zelf ook het een en ander', geeft Karin haar 'baas' voor vandaag een dikke pluim.

Op%20de%20koffie%20bij%20(1).jpg

 

De galerijwoning van meneer Joop staat in Amsterdam-Osdorp. 'Ik ben geboren in de Dapperbuurt. Eerst woonden we in Oud-West.' Sinds twee jaar woont hij er alleen, toen zijn echtgenote kwam te overlijden. 'Ja, het is moeilijk op z'n tijd. Het is net alsof het gisteren was. We zijn 57 jaar getrouwd geweest en deden alles samen. Ja, ook die trein. Gelukkig heb ik veel steun aan mijn dochter en mijn kleinkinderen.

Modeltrein

En aan z'n hobby's. Vandaag staat een van de twee uitgestald op de vloer van de woonkamer: een modeltrein. 'Een echte Märklin', zegt hij trots. 'Ja, ik ben weer begonnen met de modelspoorbaan. Die heb ik al een kleine zestig jaar, sinds ons trouwen. Ja, hij is wel 1,20 bij 3 meter. Maar hij past hier net.' Ook z'n andere hobby vraagt nogal wat ruimte in de huiskamer, die vol staat met herinneringen aan een lang leven.

Legpuzzel van vijfduizend stukjes

'Legpuzzelen vind ik leuk om te doen. Ik heb ze van drie-, vier- en vijfduizend stukjes. Vooral die van die bekende tekenaar, hoe heet-ie ook alweer? O ja, Jan van Haasteren. Ik heb er ook weleens eentje gehad van een wereldbol. Daar zaten allemaal stukken in met heel weinig kleur, die was veel moeilijker. Hoe lang ik ermee bezig ben? Met zo'n plaat van Jan van Haasteren gauw een paar dagen. Maar het gaat me niet om de tijd hoor!'

Contact met de klanten

Karin gaat het vandaag wel om de tijd. Als thuishulp van Cordaan Thuisdiensten heeft ze twee uurtjes om de galerijwoning even tot leefbaar huis om te toveren. Meneer Joop is niet haar enige adres. 'Ik heb elke dag drie klanten, alleen op vrijdag twee. Eén keer in de twee weken heb ik op maandag vrij. Ik doe het al sinds 2004, maar ik ben er een jaartje tussenuit geweest. Ik vind vooral het contact met de klanten leuk. En je kunt iets betekenen voor mensen. Dat geeft een voldaan gevoel.'

Weinig buiten

Ook meneer waardeert het contact. 'Daarom beginnen we altijd met een bakkie koffie. Ja, dat lukt altijd wel. Karen is iemand met wie je gezellig kunt praten.' Waarover? Karin: 'Het gaat meestal over meneer zijn familie. Of wat we in het weekend hebben gedaan. De gewone dingetjes.' Het is niet alleen de leeftijd die er de reden voor is dat meneer weinig buiten komt. 'Ik ben veel op mezelf. Dat vind ik het prettigst. Dan kan ik doen en laten wat ik wil. Ik doe weleens een boodschap, maar ik ben het liefst in huis met m'n hobby's bezig.' Karin: 'Ik zeg ook weleens: maak eens wat vaker een wandeling. Je hebt tegenwoordig zo'n leuke app, Ommetje. Dan kunt u zien hoe ver u loopt.' Toch hebben haar pogingen om iets te ondernemen pas succes gehad: samen hebben de twee de kast met allemaal beeldjes op glazen platen onder handen genomen. 'Ik loop zelf ook weleens met een stofdoek in de hand', zegt meneer. 'Maar verder doet Karin alles. O ja, en ik probeer af en toe te koken. Als het voor mij maar eetbaar is', lacht hij.

 

Op de hoogte blijven van alles rondom Positieve Gezondheid? Volg ons op LinkedIn en via de media van de lokale bedrijven.

Gerelateerde berichten

Mevrouw Netscher verrast haar buren met taart.
Nieuws

De eerste grote kleine wens van Axxicom Thuishulp is in vervulling gegaan!

In de laatste Redaxxicom-krant sloot Axxicom Thuishulp een kaartje bij waarmee onze klanten een grote kleine...

10/01/2023
Buurtkracht
Sfia en Bea maken samen het huis schoon
Klantverhaal

Op de koffie bij mevrouw Bea en Sfia van Cordaan Thuisdiensten

‘Hoe lang ik al over de vloer kom? Is het niet een jaar of vijf?’ Vragend...

10/01/2023
Langer Thuis Wonen
Lenny%20Groenveld%20-%20Wijkteam%20Zuid.JPG
Artikel

Medewerker aan het woord: Het werken in de wijk

Al van jongs af aan wist ik dat ik een baan in de zorg wilde. Mensen...

07/08/2022
Zelfstandigheid