Axxicom Thuishulp

Ondersteuning met aandacht voor de mens

22/08/2018
Langer Thuis Wonen
Delen via \a\a
Janina%20P.jpg

 

Janina Pyrek is sinds een jaar thuishulpmedewerker plus bij Axxicom Roosendaal. Ze wordt vooral ingezet bij mensen met psychische problemen. Een kwetsbare groep die veel aandacht nodig heeft. Dit vraagt om een andere manier van werken. Voor Janina een taak die haar op het lijf is geschreven.

"Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn de alledaagse dingen alles behalve vanzelfsprekend", vertelt Janina. "Deze groep heeft een voorzichtige benadering en veel tijd, geduld, begeleiding en aandacht nodig. Zaken die voor ons heel simpel zijn, zoals koffie zetten of de was in de machine doen, kunnen voor hen ingewikkeld zijn." Janina gaat daarom net even anders te werk. Ze heeft veel ervaring in de zorg. Bovendien organiseert Axxicom met regelmaat trainingen over de omgang met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hoe benader je hen en waar let je op? "Dat geeft me net dat extra beetje steun in de rug om te weten dat ik het goed aanpak". Daarnaast ervaart Janina een goede samenwerking met de ggz-instelling. "Mocht het nodig zijn, dan weten we elkaar te vinden."

Vertrouwen

"Een schoon huis is belangrijk", vervolgt Janina. "Voor iedereen. Zeker voor iemand met psychische problemen. Dat geeft rust. Maar bij een heel kwetsbaar iemand kun je niet zomaar binnenlopen en meteen beginnen met werken. Daarom neem ik altijd eerst de tijd voor een gesprekje. Ik bouw een band met iemand op. Dat geeft vertrouwen. Vervolgens ga ik aan de slag. Tijdens het schoonmaken, probeer ik iemand zoveel mogelijk te betrekken bij klusjes. We zetten bijvoorbeeld samen de wasmachine aan of vouwen de was op. Ik laat zien hoe het moet. Daarna geef ik een korte opdracht voor de volgende keer. Want meedoen is heel belangrijk. Zelf stappen zetten, zorgt voor eigenwaarde. Ook een klein stapje."

Gelijkwaardigheid en respect

Wanneer ze terugkomt, zijn de taken niet altijd uitgevoerd. "Mensen vergeten het of het is toch te moeilijk. Dat maak ik op een rustige manier bespreekbaar. We doen het gewoon nog een keer samen. Ik vind het heel belangrijk om iemand gelijkwaardig en met respect te behandelen. Ik laat een klant nooit merken dat hij anders is en benadruk juist wat iemand wél goed doet. Met humor probeer ik huishoudelijke taken leuk te maken. Het is fijn om samen lekker bezig te zijn, maar niets moet. De klant is de baas." Janina geniet duidelijk van haar werk. "Ik kan net dat kleine beetje meer betekenen voor iemand. Een bedankje is voor mij de grootste beloning!"

Meer informatie

Wilt u meer informatie over huishoudelijke hulp van Axxicom Roosendaal? U kunt contact opnemen met onze klantenservice via telefoon 088-2987474. Of kijkt op www.axxicom.nl

Gerelateerde berichten

Mevrouw Netscher verrast haar buren met taart.
Nieuws

De eerste grote kleine wens van Axxicom Thuishulp is in vervulling gegaan!

In de laatste Redaxxicom-krant sloot Axxicom Thuishulp een kaartje bij waarmee onze klanten een grote kleine...

10/01/2023
Buurtkracht
Sfia en Bea maken samen het huis schoon
Klantverhaal

Op de koffie bij mevrouw Bea en Sfia van Cordaan Thuisdiensten

‘Hoe lang ik al over de vloer kom? Is het niet een jaar of vijf?’ Vragend...

10/01/2023
Langer Thuis Wonen
Lenny%20Groenveld%20-%20Wijkteam%20Zuid.JPG
Artikel

Medewerker aan het woord: Het werken in de wijk

Al van jongs af aan wist ik dat ik een baan in de zorg wilde. Mensen...

07/08/2022
Zelfstandigheid