Specialistische ambulant team: “Wij doen het anders”

23/06/2020
Integraal werken
Delen via \a\a
Ambulant%20specialistisch%20team.JPG

 

Het onlangs gestarte ambulant jeugdteam biedt de juiste zorg op het juiste moment waarbij eigen regie van de klant centraal staat. Het is gericht om uithuisplaatsingen zoveel mogelijk te voorkomen en jongeren juist zoveel mogelijk in een thuissituatie te houden; een gezin, pleeggezin of gezinshuis. Zorg en behandeling komen naar de jongeren toe. Maar hoe werkt het in de praktijk? Specialisten Ernie en Mirjam leggen uit.

Overlijden van een dierbare, misbruik en verslavingen. Dit gaat bij niemand in de koude kleren zitten. En als je dan ook nog is een puber bent met een persoonlijke stoornis, is het extra lastig om hiermee om te gaan. Ernie en Mirjam maken dit dagelijks mee. " In veruit de meeste gemeenten worden deze jongeren doorverwezen van specialistische organisatie naar specialistische organisatie, inclusief jeugdinstellingen. Wij doen het anders." "Via het wijkteam worden jongeren met complexe problematiek naar ons doorverwijzen. Het is belangrijk dat jongeren en ook hun hele gezin ons vertrouwd. Vaak zien ze ons als hulpverlener nummer 100 die aan de deur komt. Dit vertrouwen krijgen we door te laten zien dat we anders werken, flexibel en bereikbaar zijn. "

Met het hele gezin

"We hebben altijd eerst een kennismakingsgesprek met het hele gezin. Vaak horen we dat er een stempel is gegeven aan een probleem. Een kind heeft een verslaving of is erg agressief door een bepaalde persoonlijke stoornis. Bij deze stempel wordt dan vaak een passende behandeltraject gezocht, terwijl regelmatig iets onderliggend aan de hand is, wat niet wordt opgelost met een behandeltraject of een uithuisplaatsing. Het probleem hoeft ook niet altijd te liggen bij het betreffende kind. We hebben regelmatig gezien dat een kind na een behandeltraject weer naar huis gaat, terwijl het gezin geen verandering had ondergaan. Met als gevolg dat het kind vaak na een korte periode weer terug kwam of zelfs op een gesloten afdeling terecht kwam. Het gezin moest worden geholpen niet alleen het kind. Daarom gaan wij met het hele gezin in gesprek."

Intensief contact

"We hebben in een begin stadium intensief contact. Om te zien wat er gebeurd en om bewustzijn te creëren. Hier komen een aantal punten uit waar we aan gaan werken. Dit kunnen praktische zaken, zoals werk of een juiste school vinden. Maar ook emotionele en relationele zaken, zoals agressie binnen het gezin. Voor de praktische zaken gaan we in gesprek hoe zij zelf denken het op te lossen en geven we tips en doen we oefeningen. Voor de emotionele en relationele zaken is bewustzijn creëren belangrijk. We benoemen wat er gebeurd en stellen veel vragen over hoe zij het zelf ervaren en wat zij denken wat helpt. We zeggen niet wat ze moeten doen, we komen samen tot ideeën. We gaan in gesprek met het hele gezin, maar ook individueel. Ook zijn we bereikbaar voor onze klanten en komen we vaak al dezelfde dag langs. We werken daarom ook niet van negen tot vijf. We zijn er voor de mensen, wanneer ze ons nodig hebben. "

Doorverwijzing

Door de vele gesprekken kom je er soms achter dat bijvoorbeeld een verslaving geen probleem is, maar een gebeurtenis in het verleden van een ouder. Waar voorheen werd gezegd: "ga maar naar een afkickkliniek tegen het kind", is het soms beter om de ouder naar een psycholoog te verwijzen. En het fijne van dit team is, is dat we ook een psycholoog hebben, waardoor de lijnen kort blijven. En ook zij zijn ambulant. We hebben meer experts in het team, namelijk een relatietherapeut, systemtherapeut, gezinsbehandelaar, orthopedagoog en maatschappelijk werker.

Snel resultaat

"Door het intensieve contact en begeleiding merken we al snel resultaat. Klanten geven soms naar een paar weken aan dat we niet meer nodig zijn. Echter nemen we niet te snel afscheid, we bouwen de begeleiding rustig af en ze kunnen ons altijd bellen wanneer ze ons nodig hebben. We krijgen dan ook vaak te horen: ' jullie zeggen niet wat wij moeten doen en jullie doen wat jullie beloven'. Op deze gezinnen te begeleiden is intensief en we kunnen ook geen grote caseloads aan, maar op deze manier bieden we de wenselijke ondersteuning. We voorkomen dure, niet-passende behandeltrajecten. En mensen kunnen zelf weer verder. "

Verbeterpunten

Gaat dan alles zo gesmeerd? "Nee zeker niet. We zijn nog zoekende in hoe kunnen we het sociale netwerk er zo goed mogelijk betrekken. En dan heb ik het niet over het gezin, maar eerder daarbuiten, zoals een trainer van een sportclub. Ook zijn we zoekende in de samenwerking met het wijkteam. Wanneer kunnen ze ons inschakelen? Gelukkig zijn de lijnen met het wijkteam kort en kunnen we snel overleggen."

Gerelateerde berichten

Professionele autonomie
Ervaringsrapport

Ervaringsrapport Professionele autonomie

Autonomie is de kern van ons werk. Onze droom realiseren we alleen maar door onze professionals én klanten ruimte, eigenaarschap en vertrouwen te geven.

27/12/2023
Integraal werken
Professionele autonomie
Nieuws

Wat is professionele autonomie?

Autonomie is de kern van ons werk. Onze droom realiseren we alleen maar door onze professionals...

27/12/2023
Integraal werken
Home%20Het%20goede%20gesprek.jpg
Ervaringsrapport

Ervaringsrapport Het Goede Gesprek

Met veel trots publiceren we het ervaringsrapport “Het Goede Gesprek”. Dit innovatieve project van wmo radar...

07/09/2022
Integraal werken