Incluzio Hollands Kroon

Betere jeugdzorg door krachten te bundelen

10/05/2022
Integraal werken, Buurtkracht
Delen via \a\a

Meer gezinnen beter ondersteund dankzij samenwerking Incluzio Hollands Kroon en GGZ Noord-Holland-Noord 

Hollands Kroon, 10 mei 2022 – Maandenlange wachtlijsten, continue wisseling van hulpverleners en ondanks de grote tekorten nóg meer bezuinigingen. Het gaat sinds de decentralisatie niet goed met de jeugdzorg in Nederland. Hollands Kroon, een gemeente in de kop van Noord-Holland, vormt een uitzondering. Door efficiënt samen te werken kunnen GGZ Noord-Holland-Noord (GGZ NHN) en de wijkteams van Incluzio Hollands Kroon (sinds 2016 verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning in de gemeente) meer gezinnen beter ondersteunen en zijn de wachttijden korter.

 
Volgens vele rapporten en experts stapelen de problemen in de jeugdzorg zich op sinds de decentralisatie van deze taken naar de gemeenten in 2015. Ook in Hollands Kroon was dit het geval. Juist daarom besloten GGZ NHN en Incluzio Hollands Kroon het anders aan te pakken. Weg met de administratieve rompslomp en urenverantwoordingen die de zaken onnodig ingewikkeld maken. Gewoon de juiste zorg op het juiste moment inzetten, is de gedachte.
 
In januari 2021 sloegen de organisaties de handen ineen om te doen wat nodig is voor gezinnen die met complexe GGZ-problematiek kampen. Zo hopen ze gezinnen sneller in hun eigen omgeving thuis te kunnen ondersteunen. Het eerste jaar wierp de samenwerking al haar vruchten af: gezinnen worden binnen twee maanden geholpen en er zijn volgens de specialisten opnames voorkomen of verkort. Het wijkteam biedt begeleiding in de thuissituatie waardoor een klinische opname niet altijd noodzakelijk is en jongeren eerder en sneller naar huis kunnen. Door de efficiënte samenwerking lukt het de organisaties binnen het gestelde financiële budget te blijven.
 
jongen%20thuis.JPG

‘Meer tijd om te doen wat nodig is’

Hoe dat gelukt is? Vooral door andere afspraken met elkaar te maken en jeugdzorg anders te organiseren, vertelt Janet Schut, sociaal ondernemer bij Incluzio Hollands Kroon: “Door naar mensen te luisteren, hen in hun kracht te zetten en te doen wat nodig is, maken we sinds 2016 elke dag het verschil in de wijken van Hollands Kroon. Dat doen we binnen duidelijke financiële kaders. Vanuit die gedachte startten we ook de samenwerking met GGZ Noord-Holland-Noord. De specialisten van GGZ NHN worden er makkelijk bijgehaald en zetten hun expertise in. Het wijkteam blijft betrokken en op de hoogte. Omdat doorverwijzing niet nodig is, hebben de GGZ-specialisten én onze wijkteams meer tijd om te doen wat nodig is. Zo lukt het om de juiste ondersteuning te bieden en blijven wachtrijen kort. En zorgen we ervoor dat we het verschil maken met een klein beetje ondersteuning.”
 
Ieder gezin is anders en kent een andere zorgbehoefte. Maatwerk is daarom essentieel. Door de vernieuwende aanpak is daar ook de nodige ruimte voor, weet Els van der Poel, accountmanager en adviseur bedrijfsvoering bij GGZ NHN: “Soms heeft een gezin een maand intensievere specialistische zorg nodig. En de volgende maand, wanneer het beter gaat, niet meer. Door het bundelen van krachten kunnen we efficiënter met de inzet van onze specialisten omgaan. Iets wat in deze tijd, door krapte in personeel, een grote meerwaarde heeft. Nu kan het wijkteam eerder en adequater reageren op een eventuele hulpvraag voordat het erger wordt. Voor ons is de winst dat de behandeling effectiever is als andere zorgen weggenomen zijn. Onze visie ‘beter worden doe je thuis’, sluit aan op de visie van Incluzio Hollands Kroon. Samen zorgen we ervoor dat kinderen en jeugdigen zo lang mogelijk behandeld worden vanuit hun thuissituatie.”
 

Inspiratie voor andere gemeenten

Samenwerking en processen efficiënter maken, dat is waar Incluzio en GGZ NHN in Hollands Kroon grote successen mee hebben geboekt. De organisaties geloven dat deze aanpak van jeugdzorg ook in andere gemeenten goed kan werken en hopen hen te inspireren.

Gerelateerde berichten

Professionele autonomie
Ervaringsrapport

Ervaringsrapport Professionele autonomie

Autonomie is de kern van ons werk. Onze droom realiseren we alleen maar door onze professionals...

27/12/2023
Integraal werken
Professionele autonomie
Nieuws

Wat is professionele autonomie?

Autonomie is de kern van ons werk. Onze droom realiseren we alleen maar door onze professionals...

27/12/2023
Integraal werken
Symposium
Nieuws

Symposium e-health en blended care

Op 2 maart organiseren we een online symposium over e-health en blended care. In het sociaal...

16/02/2023
Digitale oplossingen