Facilicom Group lanceert sociale onderneming Buitengewoon

18/06/2018
Delen via \a\a


Na een jaar van intensieve voorbereiding lanceert Facilicom Group (waarvan Incluzio onderdeel uitmaakt) vandaag een eigen sociale onderneming: Buitengewoon. Werk voor iedereen is de missie. Zo binden we de strijd aan tegen ongelijkheid op de arbeidsmarkt. Maar levert dat ook echte banen op? Jazeker! In Utrecht bewees een pilot al dat de buitengewone aanpak werkt.

Iedereen die wil werken, moet die kans krijgen. Klinkt logisch, maar het is nog lang niet de praktijk. Denk aan werkloze jongeren die geen diploma’s hebben, alleenstaande ouders in de bijstand, of statushouders die nog maar kort in Nederland zijn. Zij krijgen vaak de kans niet, terwijl ze dolgraag willen. Juist voor hen is Facilicom gestart met Buitengewoon. “Het gaat er niet om dat wij zo buitengewoon of bijzonder zijn. Onze aanpak is dat wel”, benadrukt Buitengewoon-initiatiefnemer Etienne Friederichs.

Belemmerende eisen en vooroordelen

Buitengewoon biedt mensen een opstap naar een betaalde baan bij een van de Facilicom-bedrijven of daarbuiten. Dat vraagt goede begeleiding op de werkvloer. Minstens zo belangrijk is dat we samen aandacht besteden aan de acceptatie van verschillen. “Er zijn op de arbeidsmarkt allerlei belemmerende eisen en vooroordelen. Soms zit die in mensen zelf, vaak ook in de omgeving”, aldus Etienne.

Karine%20broodjes.jpg

Ontdekken en begeleiden van talent

Facilicom heeft banen in de aanbieding waarin mensen praktisch aan de slag kunnen. Of dat nu is in de horeca, catering, schoonmaak, beveiliging, installatietechniek of de zorg. Na een zorgvuldige selectie gaan de talenten binnen een van de bedrijven van Facilicom aan het werk. Dat begint met kennismaken. Via een stage of een werkervaringsplek ontdekken zij het facilitaire werkveld en waar hun eigen talenten liggen. Ook organiseert Buitengewoon proefplaatsingen bij relaties van Facilicom. In Utrecht is hiermee in het afgelopen jaar al een start gemaakt via een pilot. Dit gebeurt door regionaal samen te werken met de verschillende Facilicom divisies, en met (lokale) partners, branchegenoten, buurtteams en de gemeente.

Regionaal georganiseerd
Buitengewoon hoort helemaal bij Facilicom, maar is tegelijkertijd onafhankelijk. Dat is belangrijk, want daarmee onderstrepen we dat het ons gaat om de strijd tegen ongelijkheid. Niet het commerciële belang staat voorop, maar de samenwerking om banen te bieden aan mensen die anders niet aan bod komen. Ook in andere steden wil Buitengewoon met een buitengewone aanpak zorgen dat meer mensen aan het werk komen.

Neem een kijkje op www.facilicombuitengewoon.nl

Daar vind je ook buitengewone verhalen van gewone mensen, zoals Egbert en Karine.