Wmo radar

Eenzaamheidsboek voor professionals is er

19/03/2020
Eenzaamheid
Delen via \a\a

Het eenzaamheidsboek voor professionals is er

Binnen de CER zijn veel partners verenigd met kennis van zaken. Ook Veronique Vaarten van WMO Radar - onderdeel van Incluzio - is vertegenwoordigd in Coalitie Erbij Rotterdam. De coalitie heeft pas een boekje uitgegeven over het onderwerp, met daarin handvatten voor professionals om het probleem van eenzaamheid of sociaal isolement aan te pakken.
 
Schrik niet: in Rotterdam voelen maar liefst zes op de tien 65-plussers zich eenzaam. Het gaat om honderdduizenden mensen. Aan de hand van acht typologieën ‘eenzamen’ kunnen Rotterdamse professionals hun aanpak optimaliseren. Twee voorbeelden lichten we eruit.

Vrouwengroep

Een Marokkaanse weduwe van 76 jaar is na het overlijden van haar man aangewezen op de hulp van haar twee zonen. Haar man regelde altijd alles in en om het huis, zij deed het huishouden. Het ontbreekt de kinderen echter aan mogelijkheden: één zoon woont in het buitenland, de ander heeft het druk met zijn gezin. De ouderenmaatschappelijk werker helpt haar aan een vrouwengroep met voornamelijk Marokkaanse vrouwen. Die komt samen in het Huis van de Wijk, waar mevrouw nu ook taalles volgt.

Wijkteam helpt met schuldenproblemen

Een alleenstaande man van 63 jaar krijgt regelmatig deurwaarders op bezoek. Een buurvrouw die het ziet waarschuwt het wijkteam. Het blijkt dat hij vroeger een drukke baan had en veel in het buitenland was. Hij had geen persoonlijke contacten en raakte door een verkeerde investering geld en woning kwijt. Overnachten doet hij bij zakenrelaties. Via een uitzendbureau komt hij aan een baan om weer een eigen huis te kunnen betalen. Als hij om gezondheidsredenen wordt afgekeurd, lopen de schulden weer op. Het wijkteam helpt hem met de schuldenproblemen en lost praktische vragen op. Het is de enige hulp die hij wil.

Downoad het boekje

Je kunt het boekje ‘Interventieprofielen voor de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement bij ouderen’ kosteloos downloaden op de site van Coalitie Erbij Rotterdam.

Knipsel%20(1).PNG
met%20banner.jpg

Eerste exemplaar voor wethouder Sven de Langen

Op donderdag 20 februari was de vijfde editie van de Kom Erbij Conferentie. Een mooi moment om het eerste exemplaar van het ‘handboek’ tegen eenzaamheid van de CER te overhandigen aan Sven de Langen. Hij is als wethouder van de gemeente Rotterdam nauw betrokken bij de problematiek. Op de foto krijgt hij het boekje uit handen van auteur Anja Machielse, hoogleraar humanisme en sociale weerbaarheid (links) en ouderenmaatschappelijk werker Janneke Ariaans.

Gerelateerde berichten

Rita over eenzaamheid
Klantverhaal

Ik zocht afleiding. Maar waar moet je heen op mijn leeftijd?

'Als je ouder wordt, vallen er steeds meer mensen weg. Vriendinnen van mij zijn al overleden...

06/10/2022
Eenzaamheid
Jinx
Klantverhaal

Ik deed negentien jaar lang of ik gelukkig was

Op haar negentiende zit Jinx alleen in een studio van het Leger des Heils. ‘Begin van...

03/10/2022
Eenzaamheid
remco%20vv.jpg
Klantverhaal

Van eenzaamheid zat ik jankend op de bank

'Eenzaamheid kan tot rare dingen leiden', concludeert hij ergens aan het eind van een lang gesprek...

19/09/2022
Eenzaamheid