Incluzio Hollands Kroon

Buurtgezinnen in Hollands Kroon gestart: ‘Opvoeden doen we samen’

14/09/2020
Delen via \a\a
children-1869265_1920.jpg

Vanaf nu kunnen gezinnen in de gemeente Hollands Kroon die overbelast zijn, een beroep doen op Buurtgezinnen. Incluzio Hollands Kroon is hiervoor een samenwerking gestart met Buurtgezinnen.

Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die overbelast zijn worden gekoppeld aan een ander gezin in de buurt. Zij bieden ondersteuning in bijvoorbeeld kinderen naar sport brengen, af en toe opvangen. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen. Het is echt maatwerk. 

Hoe werkt het?

De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Beide gezinnen maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de inhoud van de ondersteuning. Het gezin die ondersteuning biedt, wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor het overbelaste gezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke ondersteuning een gezin biedt en hoeveel tijd het gezin erin steekt, is afhankelijk van de gemaakte afspraken. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop van de tijd.

Waarom?

Oprichter Buurtgezinnen Leontine Bibo: 'Soms zit het flink tegen in gezinnen. Problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. En dan lukt het ouders niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Deze gezinnen hebben hulp nodig, liefst alledaagse praktisch hulp van familie en vrienden. Maar wat als je familie of vrienden ver weg wonen of als zij jouw problemen er niet bij kunnen hebben? Buurtgezinnen is er voor deze gezinnen. Bij Buurtgezinnen willen we toe naar een samenleving, waarin we ons weer meer om elkaars kinderen bekommeren. Opvoeden is niet gemakkelijk. Als we elkaar daarbij helpen, kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.' Corinne Veldman- Louter treedt in de gemeente Hollands Kroon op als coördinator voor Buurtgezinnen: "Het vragen van hulp of het hebben van een steunend netwerk is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Buurtgezinnen is daarom een fantastisch initiatief wat heel laagdrempelig, met een beetje aandacht een groot verschil kan maken. Zonder hulpverlenende instanties of andere maatregelen, maar met de bestaande kracht uit de buurt waarin kinderen spelen en naar school gaan. Opvoeden doen we samen!"

Aanmelden

Zowel aanmelden als gezin die ondersteuning biedt als gezin die overbelast is kan via www.buurtgezinnen.nl. Buurtgezinnen is in Hollands Kroon op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen (maar met opvoedervaring) die op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een gezin in de buurt dat het moeilijk heeft.