Buurtteam Ondiep-Pijlsweerd pilotwijk voor nieuwe aanpak ondersteuning

19 oktober 2016

Ondiep – Pijlsweerd in Utrecht is een van de pilotwijken die is gekozen in het kader van City Deal Inclusieve Stad. Dat betekent dat de buurtteams actief op zoek gaan naar nieuwe manieren van ondersteuning aan kwetsbare huishoudens met meerdere problemen. Het team is enthousiast. ‘Dit geeft ons de kans om maatwerk te bieden en te kijken naar wat mensen echt verder helpt, in plaats van naar wat er binnen de regels mogelijk is’, zegt buurtteammedewerker Janine Wagensveld. 

In maart 2016 tekenden vijf grote gemeenten en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Volksgezondheid met elkaar de City Deal ‘Inclusieve Stad’. Deze deal moet leiden tot innovatieve vormen van hulp aan kwetsbare huishoudens. Buurtteammedewerkers lopen nu vaak tegen botsende of belemmerende regels en systemen aan. Naast Eindhoven, Enschede, Leeuwarden en Zaanstad, doet Utrecht mee. In Ondiep-Pijlsweerd gaan de buurtteams nu onderzoeken wat ervoor nodig is om de leefwereld van de bewoner als vertrekpunt te nemen voor de benodigde ondersteuning.

‘De regelgeving is ingewikkeld, vertelt Janine. ‘Je hebt soms te maken met drie of vier verschillende wetten en met tal van specifieke regeltjes en procedures. Ik ken een gezin met een gehandicapte dochter van 21 jaar. Toen de wasmachine kapotging, was er geen geld voor een nieuwe. Voor de langdurigheidstoeslag van de gemeente Utrecht was het te vroeg en voor bijzondere bijstand was het te laat. Je wilt niet weten hoe veel tijd en geld het dan kost om een oplossing te vinden.’

Eerder werkte buurteams Utrecht al mee aan een vooronderzoek in het kader van de city deal. Daarin werden honderden praktijkvoorbeelden uit de vijf deelnemende gemeenten geanalyseerd. Op basis hiervan verscheen afgelopen zomer het rapport: Doen wat nodig is.