Beter Thuis

Vitaal blijven. Zelfstandig blijven. Dat zijn de belangrijkste wensen van veel ouderen. Wanneer ouderen langer thuis wonen is dat een belangrijke bouwsteen voor een toekomstbestendige ouderenzorg. Beter Thuis, een initiatief van de Buurtteams Utrecht, ontdekt samen met bewoners, bedrijven en organisaties praktische oplossingen, met als doel ouderen langer zelfstandig laten wonen én hun vitaliteit versterken. De behoefte van ouderen staat centraal in de pilots die we opzetten. Beter Thuis vraagt ouderen daarom altijd eerst, bijvoorbeeld via een bijeenkomst of een gesprek in de supermarkt, wat voor hén belangrijk is. En dat bepaalt de focus!

Beter Thuis is nou typisch zo'n project waarbij je ziet dat oplossingen op een andere manier organiseren werkt. In gesprek gaan met de mensen om wie het draait, gewoon beginnen en samenwerken met buurtbewoners, organisaties en bedrijven, en als iets werkt het op meer plekken toepassen. Je ziet dat het werkt! In een jaar tijd heeft Beter Thuis ervoor gezorgd dat gezond en gelukkig ouder worden een boost heeft gekregen. Utrecht Noordoost is een ‘living lab’ voor de ouderenzorg. We faciliteren nieuwe samenwerkingen, en schalen deze bij succes op door ze in meer wijken in te zetten.

Community diensten

Samen met bewoners, bedrijven en organisaties ontwikkelde Beter Thuis de volgende initiatieven voor ouderen.

De Klusdienst is een initiatief van buurtvereniging De Bouwsteiger waar ouderen en chronisch zieken terecht kunnen om vrijwilligers kleine klusjes in en om het huis te laten doen. Naast bijvoorbeeld het vervangen van een leertje of het ophangen van een schilderij nemen de vrijwilligers ook de tijd voor een praatje.  

In het paviljoen van sportvereniging Hercules komen wekelijks meer dan 50 ouderen bijeen om samen een spelletje te doen, te tennissen, koersbal te spelen of gewoon een kopje koffie te drinken. Bewegen én elkaar ontmoeten staat centraal in De Derde Helft.

De Buurtcaravan stond in 2019 op 8 locaties in noordoost in de maanden augustus en september. Bij deze caravan gaven bewoners en ondernemers persoonlijk advies over vitaliteit. Inmiddels wordt de Buurtcaravan ingezet in de wijk om op een kleinschalige manier in gesprek te gaan met bewoners.

Woonmaatjes adviseert ouderen en bemiddelt bij de verhuur van woonruimte, onder andere door de ‘hospita’ een nieuw leven in te blazen. In een online databank kunnen studenten, starters, vijftigers en ouderen zich gratis registreren. Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten.

Stichting Thuisgekookt is er voor iedereen die graag kookt én voor degenen die wel graag een lekkere, verse en gezonde maaltijd willen hebben, maar zelf om wat voor reden dan ook, niet in staat zijn (die dag) te koken.

Met de Beweegvriendelijke wijk zet Beter Thuis zich in voor een vitaal Utrecht Noordoost. Vitaliteit die verder gaat dan alleen maar fysiek bewegen: ook helpt het initiatief ouderen om makkelijker contacten te maken (sociaal vitaal) en het brein fit te houden (cognitief vitaal).

Een tas vol met ideeën om iets leuks te gaan doen: dat is het concept van de Tas voor Thuis. Bewust is gekozen voor een tas met informatie op ‘ouderwets’ papier. Niet iedereen gaat even makkelijk om met de digitale mogelijkheden. Ouderen die niet internetvaardig zijn, missen daardoor al gauw de boot om ergens aan deel te nemen.

E-health

Naast de community oplossingen biedt Beter Thuis ook e-health oplossingen, door samen met partners in de wijk technologische mogelijkheden te onderzoeken.

Tessa is een sociale robot die helpt bij het organiseren van het dagelijkse leven. 

Memory Lane Tablet is een eenvoudige tablet die ouderen helpt in contact te blijven met vrienden of familie.